Moldova, or. Chișinău str. Cuza Vodă, 44A
Email: info@lasermed.md Pentru cazuri de urgență: 069 02 08 44

Tratamentul hemangioamelor cu Laser

Tratamentul hemangioamelor cu Laser (Înlăturarea hemangiom cu laser) in Moldova!

Inca din primul moment in care o sarcina este confirmata, viitorii parinti isi doresc un bebelus perfect sanatos. Majoritatea, dupa noua luni de asteptari si emotii ajung sa stranga la piept un bebelus frumos si sanatos, care devine lumina ochilor lor si noul sens al vietii. In cazuri rare insa, bebelusul perfect are o mica pata rosie. Hemangiomul este o tumoare vasculara de natura benigna ce apare inca din primele zile de viata si involueaza, de obicei, pana la varsta de 10 ani. Hemangiomul reprezinta o structura formata prin proliferarea celulelor endoteliale, care se organizeaza sub forma unor vase ce se umplu apoi cu sange. Aproximativ 30% din totalitatea hemangioamelor sunt vizibile inca din primele ore de la nastere, iar restul de 70% apar in primele zile sau saptamani de viata. Hemangiomul este considerat a fi cea mai frecventa tumoare benigna a copilariei. Hemangioamele pot sa apara atat pe tegumente, cat si la nivelul organelor interne, insa majoritatea nu au nici o importanta patologica. Ocazional, cand sunt localizate in structuri cu rol vital sau cand se complica cu ulceratii, necroze si hemoragii, pot ridica probleme.

Cauze:

Hemangioamele sunt tumori vasculare benigne, a caror cauza exacta este deocamdata necunoscuta. Hemangioamele nu sunt ereditare, ci apar spontan drept urmare a unor modificari aparute in cursul sarcinii sau dupa nastere. Nimeni nu stie de ce anumiti copii dezvolta hemangioame. Ele sunt mai frecvente la fete, la bebelusi, la gemeni si tripleti. Mama nu are nicio vina care sa cauzeze hemangioamele la copii. Specialistii studiaza etiopatogenia lor, si se pare ca un rol in dezvoltarea acestora il au in special estrogenii care stimuleaza proliferarea endoteliala anormala. O teorie spune ca stimulul estrogenic apare pe fundalul unei hipoxii (privare de oxigen) tisulare tegumentare importante.

Localizare:

  • Aproximativ 60% dintre hemangioame apar in zona capului si gatului;
  • 25% pe trunchi si 15% pe membrele superioare si inferioare;
  • In 80% din cazuri hemangioamele apar ca leziune unica;
  • in 20% din cazuri apar in zone multiple;
  • Desi cel mai adesea hemangioamele apar pe tegument, uneori se dezvolta intr-un organ intern, cum este ficatul sau tractul gastro-intestinal.

Forme anatomo-patologice:

  • intradermic, plan ("pata de vin"),
  • tuberos – este cea mai frecventa forma cu suprafata granulara,
  • cavernos – format din capilare chistice care isi maresc volumul cu ocazia fiecarui efort,
  • hemangiomatoza difuza.

Simptomatologie:

Majoritatea hemangioamelor sunt localizate la nivelul tegumentului, in special in regiunea cervico-faciala. Ele sunt adesea lipsite de expresie clinica, nu dor si nu influenteaza functionalitatea regiunii pe care o ocupa. Hemangiomul evolueaza in timp. Astfel, de la un punct rosu la nastere se poate transforma in timp intr-o excrescenta spongioasa care poate atinge chiar si 7-8 cm in diametru. Forma si consistenta hemangioamelor se poate modifica in timp. Majoritatea raman bine circumscrise, si peste 80% dintre ele sunt leziuni solitare, focale.

Investigatii paraclinice:

Diagnosticul hemangioamelor se pune in urma efectuarii unui examen fizic amanuntit. Se apreciaza forma, consistenta si delimitarea leziunii si se apreciaza si caracterul invaziv. Desi, de cele mai multe ori, nu sunt necesare alte investigatii suplimentare, este importanta realizarea diagnosticului diferential al hemangioamelor, pentru a se exclude alte afectiuni, cu potential mai grav.

Tratamentul hemangioamelor cu Laser (Înlăturarea hemangiom cu laser) in Moldova! 

  

 In ultimul timp, ca urmare a dezvoltarii tehnologiilor de tratament cu ajutorul laserelor noninvazive, s-au obtinut rezultate foarte bune fara a distruge in vreun fel tegumentul adiacent. Metoda se bazeaza pe o tehnologie numita fototermoliza selectiva, care, folosind un anumit tip de laser si o protectie termica eficienta a tegumentului adiacent, reuseste sa indeparteze doar lacul vascular, lasand pielea din jur nemodificata. Distrugerea hemangiomului se face fara taia, intepa, distruge in vreun fel pielea normala care acopera de obicei hemangioamele. Ca urmare, folosind exact laserul indicat fiecarui tip de leziune, putem indeparta hemngiomul fara cicatrici reziduale. Protectia cea mai eficienta a tegumentului adiacent, de a se supraincalzi in urma tratamentului cu lasere, se realizeaza cu instrumente capabile sa mentina temperatura pielii la limita confortului si a producerii unei arsuri (racire prin contact, cu gel; pielea racita eficient inainte de tratament creaza o anestezie locala de scurta durata, insa eficienta).

Avantajele tratamentului laser a hemangioamelor in cabinetul chirurgiei “LaserMedChisinau”

In cabinetul de chirurgie “LaserMedMoldova”, la adresarea primara a parintilor, cu copil bolnav cu hemangiom, se efectuiaza tratament cu laser a hemangiomului fara anestezie generala, fara durere, fara recidive. Experienta acumulata in domeniul laserelor vasculare ne permite sa speram la o extindere a indicatiilor terapeutice si pentru alte tipuri de tumori vasculare, mai ales daca avem in vedere progresele inregistrate de tehnologia laser de la o generatie tehnologica la alta.