Tratamentul cu laser a hiperhidrozei axilare
Transpiratia reprezinta mecanismul prin care organismul micsoreaza în mod natural temperatura corpului. Oamenii nu transpira însa doar la temperaturi ridicate, transpirat ia fiind, totodata , un raspuns al organismului în fata anumitor emotii, precum stresul si frica. În cazul persoanelor care sufera de hiperhidroza, medicii considera ca, din anumite motive, sistemul nervos simpatic al acestora, care controleaza transpiratia prin stimularea glandelor sudoripare, se supraîncarca si devine mai sensibil ca de obicei, depasind limitele obitnuite de functionare. Hiperhidroza este definita ca o crestere anormala a secretiei sudorale si care poate sa fie generalizata (afecteaza intreg corpul) sau localizata (limitata la anumite regiuni precum plamele, talpile picioarelor sau axilele). Cu toate ca transpiratia este o functie umana corporala normala, unii oameni secreta in conditii fiziologice normale mai multa sudoratie decat altii. Hiperhidroza afecteaza atât barbati i cat si femeile s i poate debuta la orice varsta. Hiperhidroza sau transpiratia excesiva este o afectiune de care sufera milioane de persoane, în întreaga lume. Acesta reprezinta adesea o problema emotionala grava, stresanta pentru persoanele in cauza. Transpiratia reprezinta una dintre functiile vitale ale organismului uman contribuind la racirea si reglarea temperaturii corpului.
Atât hiperhidroza axilara cât mai ales cea plantara se pot asocia cu mirosuri neplacute. Desi transpiratia in sine nu miroase urât, ea favorizeaza dezvoltarea bacteriilor care descompun transpiratia în acizi grasi, acestia din urma fiind raspunzatori de aparitia acestor mirosuri neplacute. Tratarea hiperhidrozei vizeaza de cele mai multe ori si tratamentul mirosurilor urâte asociate. Secretia glandelor sudoripare nu este omogena pe toata suprafata corpului: cele situate pe spate si brate produc o transpiratie cu continut crescut de sare care nu favorizeaza dezvoltarea bacteriana si drept urmare transpiratia din aceste zone nu va avea acelasi miros cu cea din axila sau zona inghinala. Trasnspiratia se manifesta prin eliminarea cu ajutorul glandelor sudoripare a sudorii, un lichid cu concentratie crescuta in NaCl si cu un miros deranjant. Potrivit cercetarilor, exista trei tipuri de hiperhidroz? Cea mai des întâlnita forma a acestei afectiuni este hiperhidroza primara focalizata idiopatica, care se manifesta prin transpiratie excesiva în anumite zone "focalizate", precum axile, palme, talpi sau fata. Aceasta forma este cauzata de un factor genetic si afectiunea se manifesta de regula în copilarie si în adolescenta, efectele atenuându-se dupa vârsta de 25 de ani.
Hiperhidroza secundara focalizata este o forma mai putin întâlnita, care se manifesta tot printr-o transpiratie excesiva în anumite regiuni ale corpului, aceasta afectiune fiind însa cauzata, în general, de alte maladii. Hiperhidroza generalizata este cea de-a treia forma a acestei afectiuni, care se manifesta printr-o transpiratie excesiva la nivelul întregului corp. Aceasta forma este foarte rara si este provocata de o alte afectiuni preexistente, precum tulburarile de anxietate, maladiile cardiace, hipertiroidism si diverse infectii. Zona in care se elimina cea mai mare cantitate de sudoare este regiunea axilara (zona subbratului).
Tratamentul laser a hiperhodrozei:
Un tratament revolutionar pe baza unui dispozitiv cu laser este foarte eficient împotriva sindromului transpiratiei abundente si are un efect permanent. Folosirea laserului in tratamentul transpiratiei excesive este o noutate absoluta pentru Republica Moldova.Metoda este practicata in Republica Moldova in cabinetul chirurgiei “LaserMed”, si ofera rezultate permanente doar printr-o singura interventie. Chirurgia laser are avantajul ca tratamentul este rapid, pacientul se afla sub anestezie locala, iar timpul de convalescenta este foarte scurt. Conlucrând eficient, lumina si energia laserul, lichefiaza celulele de grasime si iintesc glandele sudoripare. În acelas i timp, energia laserului cauterizeaza capilarele, împiedicând astfel hemoragia, si stimuleaza sinteza colagenului, substanta care ofera pielii un nivel crescut de rezistenta.
Se face o mica incizie de 1-2 milimetri sub bratul pacientului, în care este injectat un anestezic cu actiune locala. Fibra optica a laserului este inserata prin aceasta incizie cu ajutorul unei canule microscopice (un tub de mici dimensiuni), sub un unghi precis, fiind orientata catre glandele sudoripare de sub piele. Întreaga interventie dureaza doar 30 de minute. Pacientii nu sufera din cauza hemoragiei, nu prezinta echimoze, terminatiile nervoase nu sunt avariate, iar pielea ramâne fara cicatrice. Ei se pot întoarce la locul de munca chiar a doua zi, iar rezultatele sunt imediate si permanente. Principiul procedurii consta in distrugerea glandelor sudoripare hiperfunctionale din regiunea axilara dupa o prealabila identificare a localizarii acestora prin testul cu iodina. Rezultatele sunt permanente, in rare cazuri fiind necesara reiterventia pentru corectie. Tratamentul cu laser hiperhidroza poate rezolva problema nu temporar, ci pentru totdeauna. Nu exista alte mijloace tratament care nu pot fi comparate cu eficacitatea tratamentului cu laser.