Moldova, or. Chișinău str. Cuza Vodă, 44A
Email: info@lasermed.md Pentru cazuri de urgență: 069 02 08 44

Lasersclerozarea chisturilor glandelor mamare

Chisturile mamare pot sa apara la femeile tinere chiar sub 20 de ani, dar apar cu frecventa maxima intre 20 si 40 de ani. Ele se datoreaza acumularii unui lichid in ductele galactofore si de cele mai multe ori dispar la menstruatie si reapar dupa sau dispar cu sarcina. Nu se cunosc exact cauzele chisturilor mamare, se pare ca tocmai cresterea glandei sau a tesuturilor din jurul acestia ar reprezenta eventuale cauze, cresteri care se produc in cazul excesului de estrogeni.

Se pot identifica la palpare daca sunt mari intre 2-5 cm, dar si ecografic in special cele de peste 1 cm. Chistul mamar este un sac plin cu lichid aflat la nivelul sanului.O femeie poate avea unul sau mai multe chisturi. Sunt deseori descrise ca umflaturi rotunde sau ovale cu margini distincte. La palpare un chist mamar deseori se simte de consistenta unei boabe de strugure moale sau a unui balon plin cu apa, dar uneori poate avea si consistenta ferma.

Semnele si simptomele chistului mamar sunt:

  • prezenta unei umflaturi usor mobilizabile rotunde sau ovale cu margini distincte;
  • durere mamara sau sensibilitate in zona chistului;
  • cresterea in volum a chistului si sensibilitatea acestuia inaintea menstruatiei;
  • scaderea in volum a chistului si ameliorarea simptomelor dureroase si a sensibilitatii dupa menstruatie;

Diagnosticul:

  • Examenul clinic ;
  • Ecografia mamara;

Tratamentul laser:

Aceasta metoda ofera o actiune uniforma a laserului pe întregul volum al tesuturilor bolnave, care asigura o eficienta inalta a tratamentului. Dupa anestezie locala , la controlul instrumental ecografic cu un ac gros G21, introdus prin fibra de livrare, cu laser se puncreaza chistul. Folosim un laser dioda cu lungime de unda variabila (690 nm si 1270 nm în gama infrarosu), în timp ce în procesul de masurare a temperaturii de iradiere se efectueaza pe perimetrul senzorului nodular akustometric. Expunerea actiunii laserului se finalizeaza atunci când se atinge temperatura de 42-55 ° C. In cazul fibroadenoamelor expunerea actiunii laserului se termina atunci când temperatura atinge 50-55 ° C. In cazul chisturilor papilare - atunci când temperatura de 42-45 ° C. Timpul de expunere, putere, lungime de unda este determinata individual, în functie de volumul formatiunii si caracteristici morfologice. Metoda îsi propune sa atinga recuperarea integrala a structurii corpului si functia sa în optimizarea tratamentul tumorilor benigne nodulare ale glandelor mamare. Dupa tratamentul control ecografic prezinta formatiune cavitara, care histologice (biopsie ) este o cicatrice de tesut conjunctiv. Astfel, avantajele noii metode de tratament este actiunea locala si selectiva, posibilitatea de refuz a rezectiei sectoriale de sân la pacienti cu chisturi recurente .

În timpul tratamentului medical supravegheaza permanent starea pacientei.. Clinica noastra, de asemenea, efectuiaza controlul si verifica diagnosticul pacientilor dupa tratament, în scopul de a evita complicatiile, si pentru a evalua terapiea.

Amplasarea echipamentelor moderne cu tehnologii contemporane in cabinetul chirurgical “LaserMed”,  permite medicilor nostri a optimiza procesul de lucru în mod semnificativ, diagnosticul si tratamentul bolilor de san cu cele mai recente tehnici minim invazive si asigurarea pacientilor cu garantie eficienta a rezultatelor testelor si tratament.