Please wait, page is loading

Circumcizie  cu laser  la barbati: ușor, rapid și fără durere

Circumcizie  cu laser  la barbati: ușor, rapid și fără durere.

Tradiția circumciziei merge înapoi cu mii de ani, aceasta fiind una dintre cele mai vechi proceduri chirurgicale. S-au găsit desene vechi, care arată un proces ce amintește  scena circumciziei. Savantii au dovedit, că acest obicei are aproximativ 15 mii de ani. Dacă ne bazăm pe fapte istorice recunoscute universal, prima mențiune documentară a funcționării circumciziei a fost găsit în Egipt și datează in mileniul al II-lea inaintea erei noasrte.  În Scriptura circumcizia  este exclusiv de natură religioasă.  Circumcizia in lumea moderna este cea mai răspândită în țările cu  populație musulmană - Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa de Nord.  În Statele Unite și Europa, în ultimii ani, oamenii au recurs la circumcizie, nu numai din motive de sănătate, dar, de asemenea, din punct de vedere estetic, avand in vedere ca penisul circumcis arata mai atractiv.

Studiile au dezvaluit faptul ca barbatii circumcisi sunt considerati mai vulcanici in actul sexual in comparatie cu barbatii necircumcisi, acest lucru fiind evident in studiile despre masturbare, sex oral si sex anal. 68% dintre femei considera penisul circumcis mai sexy si mai excitant, iar preputul ca fiind ceva ce le provoaca repulsie, preferand sa vada penisul in stare de erectie.  În martie 2007 Organizația Mondiala a Sănătății a declarat ca procedura este o măsură eficace de combatere a infectării cu HIV. Acelaș text susține că circumcizia reduce cu până la 60% riscul infecției cu HIV în cazul relațiilor sexuale heterosexuale.  Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 30% din populatia masculina actuala a lumii a fost supusa circumciziei.  Studii efectuate in Africa de Sud in anul 2005, precum si ulterior in Kenya si Uganda, au aratat ca transmiterea infectiei SIDA de la femeie la barbat se reduce in proportie de 51-60% in cazul cand barbatul a fost supus circumciziei.
Pe baza studiilor, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis in martie 2007 o recomandare privind aplicarea acestui procedeu in unele zone africane la copiii mici sau la minorii "suficient de maturi pentru a-si da acceptul in acest sens".


 

Avantajele unui penis circumcis sunt:

 • circumcizia reduce riscul de infecţii al tractului urinar. (1 din 3 barbati necircumcisi dezvolta o infectie urinara, in timp ce doar 1 din 35 de barbati circumcisi pot suferi o infectie a tractului urinar);
 • bărbaţii circumcişi au un risc mai mic de a contacta boli cu transmitere sexuală în comparaţie cu cei care nu au făcut această intervenţie chirurgicală;
 • circumcizia reprezintă una dintre cele mai eficiente intervenţii în lupta împotriva infectiei virale - HIV.
 • barbatii circumcişi prezintă, de-a lungul vieţii, riscuri mai scăzute de apariţie a cancerului de penis în comparaţie cu băieţii/bărbaţii asupra cărora nu s-a intervenit chirurgical în acest sens.  1 din 700 de barbati necircumcisi sufera de cancer penian, in timp ce doar 1 din 2000 de barbati circumcisi dezvolta acest tip de cancer; riscul de cancer la prostata este cu 35% mai ridicat in randul barbatilor necircumcisi;
 • circumcizia reprezintă un tratament eficient în cazul ejaculării precoce, deoarece, prin îndepărtarea prepuţului, scade excitabilitatea;
 • circumcizia protejează persoanele de sex masculin de apariţia fimozei, parafimozei şi a balano-postitelor, respectiv infecţiilor glandului şi prepuţului.

 

Metode de intervenție pentru circumcizia preputului:

 • Aplicarea  clemelor  cu protecție (clemă Morgan). In acest caz, complicație cea mai frecventă este hemoragie în perioada postoperatorie precoce.
 • Metoda folosind un inel de plastic (Plastibell). Cele mai frecvente complicații sunt necroza capului penisului și retineraea  căderii inelului.
 • Metoda Gomco. Dintre complicațiile posibile, hemoragiile postoperatorii sunt cele mai frecvente,
 • Inelul Shang. În absența protecției capului, există riscul amputării capului penisului. Complicatile dupa aceasta metoda survin in urma  formarii in exces de țesut cicatricial și deteriorarea mecanică a uretrei în timpul intervenției chirurgicale.
 • Metoda cu  utilizrea  clemelor  (forceps-guided method) - această metodă are dezavantajul său - riscul unui efect inestetic major nesatisfăcător.
 • Dorsal slit method este cea mai frecventa metoda  aplicata  la pacienții cu fimoză și parafimoză. Efectul cosmetic poate fi nesatisfăcător în cazul unei culori întunecate a pielii penisului .

 

 

Perioada postoperatorie are urmatoarele particularitati:

 • absenta edemului,uneori remiterea edemului dupa 2 zile;
 • este necesara o igiena zilnica a zonei de incizie (dus, nu baie);
 • aplicarea unur unguente si a unor bandaje temporareaplica;
 • rea unor pachete cu gel racoritor pentru a reduce riscul formarii hematoamelor si a tumefierii penisului;
 • uneori medicul recomanda administrarea unor medicatii enzimaticevindecarea plagilor are loc in 2-3 saptamani
 • reintegrarea sociala, prin revenirea la activitatile de zi cu zi se face in 2-3 zile ;
 • sunt interzise efortul fizic si activitatea sexuala cel putin 3 saptamani.

 Nu exista o limita de varsta in cazul efectuarii operatiei de circumcizie. Medicii declara ca aceasta interventie poate fi aplicata atat in cazul bebelusilor, baietilor de orice varsta  a adolescentilor, barbatulor adulti si chiar tuturor barbatilor cu varsta peste 80 de ani (in scop terapeutic). Cel mai important factor este starea generala de sanatate a pacientului.

Cea mai recentă tehnică de circumcizie:

Cea mai recentă metodă de înlăturare a preputului la bărbați este circumcizia cu laser. O astfel de circumcizie este potrivită atât pentru bărbații adulți, cât și pentru băieții mici. Este aseptic, lipseste riscul de hemoragie intraoperatorie atat in perioada operatorie  cat si postoperator .

Omenirea se află pe pragul unei noi abordări a circumciziei – ca o prevenire in general a profilaxiei problemelor andrologice, a SIDA și a altor infecții cu transmitere sexuală, precum și a unor tipuri de cancer.